Veterinarski zavod USK jedina institucija u FBiH sa ISO standardom 17025

Bez autora
Mar 24 2010

Veterinarski zavod Unsko-sanskog kantona (USK) iz Bihaća potpisao je ugovor s mesnom kompanijom Lijanovići, za koju će obavljati kontrolu, mikrobiološke i hemijske analize svih proizvoda koji izlaze na tržište. Ugovor s kompanijom Lijanovići vrijedan je 100.000 maraka. Ovaj zavod ima poseban laboratorij za kontrolu sirovog mlijeka, u kojem se kontroliraju i analiziraju proizvodi svih mljekara na području FBiH, što ovoj kantonalnoj ustanovi osigurava polovinu ukupnog godišnjeg prihoda od 1,2 miliona KM. Veterinarski zavod USK jedini na prostoru BiH od sličnih ustanova i instituta ima ISO standard 17025, što znači da je u potpunosti tehnički opremljen i akreditiran po standardima Evropske unije. Kada državni Institut za akreditiranje (BATA) bude potpisao sve sporazume s ovlaštenom agencijom EU za akreditiranje, nadamo se da će tada nalazi i analize Veterinarskog zavoda USK biti validni na području cijele EU.

Veterinarski zavod USK jedina institucija u FBiH sa ISO standardom 17025Veterinarski zavod Unsko-sanskog kantona (USK) iz Bihaća potpisao je ugovor s mesnom kompanijom Lijanovići, za koju će obavljati kontrolu, mikrobiološke i hemijske analize svih proizvoda koji izlaze na tržište.

Ugovor s kompanijom Lijanovići vrijedan je 100.000 maraka.

Ovaj zavod ima poseban laboratorij za kontrolu sirovog mlijeka, u kojem se kontroliraju i analiziraju proizvodi svih mljekara na području FBiH, što ovoj kantonalnoj ustanovi osigurava polovinu ukupnog godišnjeg prihoda od 1,2 miliona KM.

Veterinarski zavod USK jedini na prostoru BiH od sličnih ustanova i instituta ima ISO standard 17025, što znači da je u potpunosti tehnički opremljen i akreditiran po standardima Evropske unije.

- Kada državni Institut za akreditiranje (BATA) bude potpisao sve sporazume s ovlaštenom agencijom EU za akreditiranje, nadamo se da će tada nalazi i analize Veterinarskog zavoda USK biti validni na području cijele EU - kaže nam direktor Emdžad Galijašević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik